Het oude pakhuis in Amsterdam

 

Amsterdamse pakhuizen

Amsterdamse pakhuizen

De allereerste pakhuizen zijn gebouwd rond1600 als antwoord op het inefficiƫnt en beperkte opslag op de zolders van de kooplieden. De meeste pakhuizen zijn smal maar kennen vaak een diepte van 30 meter. De reden waarom de pakhuizen zo smal zijn in met name Amsterdam, heeft te maken met de belasting. De belastinggrondslag voor de pakhuizen werd bepaald door de breedte van het pand. En in dit gezal; hoe smaller des te minder belasting betaald werd, Een van de oudste pakhuizen staat in Schoonhoven en is gebouwd in 1566 en heet de stadskorenpakhuis. Maar de meeste pakhuizen staan in de hoofdstad van Nederland.

Amsterdam was indertijd de wereldspeler en de handelscentrum was de binnenstad van Amsterdam. De meeste pakhuizen liggen aan de (v

Voormalige) grachten als prinseneiland, Brouwersgracht, oude schans en entrepotdok De pakhuizen zijn gemaakt van baksteen, kennen houten luiken en hebben in de nok een hijsbalk met haak. De haak wordt nu nog steeds gebruikt om grote spullen naar binnen te hijsen. Iets wat vaak onmogelijk is via het te smalle en te stijle trappenhuis. Toen het nut van de hijshaak zich had bewezen zag je in Amsterdam steeds meer woningen met een hijshaak.

Het was de VOC die veel behoefte had aan opslagcapaciteit. Ze bouwde vaak de pakhuizen die op naars elkaar in een rij stonden. Tegenwoordig is de functionaliteit van de pakhuizen verandert. Van opslagkamer naar woonkamer. De meeste pakhuizen zijn om gebouwd tot woning, kantoor of restaurant.De allereerste pakhuizen zijn gebouwd rond1600 als antwoord op het inefficiƫnt en beperkte opslag op de zolders van de kooplieden. De meeste pakhuizen zijn smal maar kennen vaak een diepte van 30 meter. De reden waarom de pakhuizen zo smal zijn in met name Amsterdam, heeft te maken met de belasting. De belastinggrondslag voor de pakhuizen werd bepaald door de breedte van het pand. En in dit gezal; hoe smaller des te minder belasting betaald werd, Een van de oudste pakhuizen staat in Schoonhoven en is gebouwd in 1566 en heet de stadskorenpakhuis. Maar de meeste pakhuizen staan in de hoofdstad van Nederland. Amsterdam was indertijd de wereldspeler en de handelscentrum was de binnenstad van Amsterdam.

De meeste pakhuizen liggen aan de (voormalige) grachten als prinseneiland, Brouwersgracht, oude schans en entrepotdok De pakhuizen zijn gemaakt van baksteen, kennen houten luiken en hebben in de nok een hijsbalk met haak. De haak wordt nu nog steeds gebruikt om grote spullen naar binnen te hijsen. Iets wat vaak onmogelijk is via het te smalle en te stijle trappenhuis. Toen het nut van de hijshaak zich had bewezen zag je in Amsterdam steeds meer woningen met een hijshaak. Het was de VOC die veel behoefte had aan opslagcapaciteit. Ze bouwde vaak de pakhuizen die op naars elkaar in een rij stonden. Tegenwoordig is de functionaliteit van de pakhuizen verandert. Van opslagkamer naar woonkamer. De meeste pakhuizen zijn om gebouwd tot woning, kantoor of restaurant.

Geef een reactie